Успешна соработка со „Театар Пи”

Театарско музички перформанс “Конекции”

Успешно воспоставената соработка меѓу Републичкиот центар за поддршка на лица со интелектуална попреченост – ПОРАКА и „Театар Пи” продолжи и оваа година. Изминатиов период екипата на „Театар Пи” напорно работеше со лицата со интелектуална попреченост, корисници на дневните центри – ПОРАКА Скопје. Заеднички се подготвуваа за нов театарско музички перформанс во кој учествуваат професионални актери и музичари и лицата со интелектуална попреченост.

Замислете живот во кој блесокот на сонцето во светлината сјае премногу светло. Каде бучавата од радиото ти прави да кашлаш наместо да танцуваш.
Каде што вкусот на чоколадата е горчлив, а не сладок. Замислете дека прегратката на некој близок те прави потежок. Бакнежот се собира, мирисот на роза ти станува болен.
Потоа замислите свет што има премногу високи очекувања. Очекувања за едно едноставно: како си? Тешкотијата на едноставното реагирање на социјалните нијанси. Каде што секој мами, прекорува, прељубува, преувеличува. Сепак. Можам да видам работи што минуваат незабележани? Можам да ги помирисам цвеќињата, покрај кои ќе поминете само. Јас не сум опструиран и немам попреченост. Не ми пречи ништо. Ништо што е важно. Можам да учам поинаку. Можам да го гледам поинаку. Можам да вкусам и да се чувствувам поинаку. Па, јас сум личност. Јас сум твојот син, ќерка или внук, или некој што поминува покрај вас на тротоар. Јас сум неверојатен.
Ова е накратко сижето на перформансот Конекции кој се одигра во Домот на култура „Кочо Рацин”, Скопје, на 19.12.2019 година. Режијата беше на Златко Митрески и Македонка Илиевска. Музиката ја изведоа Гаврило Миловановиќ, клавијатури, Јован Витанов, фагот, Ева Малиновска, виолончело, Златко Митрески и Дино Рамо, тапани.
Во перформансот играа Трипун Атанасов, Емилија Белимбеговска, Ана Беќарска, Лара Бошковиќ, Жаклина Велковска, Дино Рамо, Љупчо Ристовски, Дарко Урдаревиќ и Пируника Киселички.

Scroll to Top
Skip to content