Новости

ПОРАКА Активности на сервисните служби во мрежата на РЦПЛИП – ПОРАКА

Активностите во дневните центри на РЦПЛИП – ПОРАКА во Скопје се реализираат согласно предвидените програми за работа насочени кон стекнување вештини за самостојно живеење. Покрај овие секојдневни активности се реализираа и низа креативни работилници. Дел од нив беа за одбележување на Велигден. Со корисниците се работеше на разбирање на велигденскиот пост, неговото траење и разликување на храна од животинско и растително потекло.

Постигнат голем успех од соработката со театар ПИ ГРАН ПРИ за најдобра претстава за „Ништо не е страшно“ на 59 издание на ДАФ – Кочани 2022

Театар Пи во изминатиот период реализираше мултимедијална кампања под мотото „Мене ништо не ми пречи“ во соработка со РЦПЛИП – ПОРАКА и неговите сервисни служби во Скопје. Кампањата наменета за подигнување на јавната свест за лицата со попреченост содржеше низа различни активности, меѓу кои работилници за фотографија, музички работилници, како и театарски работилници за подготовка …

Постигнат голем успех од соработката со театар ПИ ГРАН ПРИ за најдобра претстава за „Ништо не е страшно“ на 59 издание на ДАФ – Кочани 2022 Read More »

Развој на мултисекторска Национална стратегија за правата на лицата со попреченост во Република Северна Македонија

Периодот на спроведување на последната Национална стратегија за лица со попреченост (2010-2018) одамна заврши. Од 2018 година, координацијата на националните политики насочени кон потребите на лицата со попреченост се спроведува во форма на годишни акциски планови (2019, 2021 г.) каде се вклучени неколку клучни ресорни министерства со воведување конкретни мерки во рамки на своите институционални …

Развој на мултисекторска Национална стратегија за правата на лицата со попреченост во Република Северна Македонија Read More »

Средби на претседателите на Националните инвалидски организации со владини претставници на Република Северна Македонија

Изминатиот период претставници на Националните инвалидски организации остварија средби со низа владини претставници на кои имаа можност да разговараат за тековните состојби во областите на социјалната политика, како и да ги пренесат своите барања за унапредување на правата на лицата со попреченост.  Средба со Советниците на Премиерот во Владата на Република Северна Македонија На 30.03.2022 …

Средби на претседателите на Националните инвалидски организации со владини претставници на Република Северна Македонија Read More »

Активности на сервисните служби во мрежата на РЦПЛИП – ПОРАКА

Дневни центри на РЦПЛИП – ПОРАКА во Скопје Програмските активности во дневните центри на РЦПЛИП – ПОРАКА Скопје се спроведуваат согласно предвидената програма доследно следејќи ги протоколите за работа во дневните центри за деца/лица со попреченост. Изминатиот период се зголемува и бројот на физички присутни корисници во дневните центри, а дел од нив и понатаму …

Активности на сервисните служби во мрежата на РЦПЛИП – ПОРАКА Read More »

Лицата со попреченост се ослободени од партиципација за студирање Владата на Република Северна Македонија на своја седница донесе нова Уредба за правото на лицата со попреченост и други лица да бидат ослободени од партиципација за студирање

Во координација со Националното координативно тело за спроведување на Конвенцијата на ООН за правата на лицата со попреченост, Владата на Република Северна Македонија донесе Уредба за правата на лицата со попреченост и други лица да бидат ослободени од партиципација за студирање. Со оваа Уредба Владата овозможи сите лица со попреченост запишани на прв, втор и …

Лицата со попреченост се ослободени од партиципација за студирање Владата на Република Северна Македонија на своја седница донесе нова Уредба за правото на лицата со попреченост и други лица да бидат ослободени од партиципација за студирање Read More »

Работилница „Практични активности за унапредување на вештините за самостојно живеење на корисниците на дневните центри и социјалните клубови на РЦПЛИП – ПОРАКА“

Како од дел од програмските активности насочени кон стручно-методолошка поддршка за унапредување на работата на своите сервисни служби за лица со интелектуална попреченост, РЦПЛИП – ПОРАКА на 25.02.2022 година организираше работилница со работен наслов „Практични активности за унапредување на вештините за самостојно живеење на корисниците на дневните центри и социјалните клубови на РЦПЛИП – ПОРАКА“. …

Работилница „Практични активности за унапредување на вештините за самостојно живеење на корисниците на дневните центри и социјалните клубови на РЦПЛИП – ПОРАКА“ Read More »

Признание „Македонски квалитет 2021“ за РЦПЛИП – ПОРАКА

Десет национални претпријатија кои се претставници и промотори на македонските успешни бизниси го добија престижното Признание „Македонски квалитет 2021“, кое традиционално го доделува Сојузот на стопански комори на Македонија под покровителство на Претседателот на PCM, Н.Е. д-р Стево Пендаровски. Свечениот настан оваа година се одржа во претседателската резиденција „Вила Водно“ на 27.12.2021 година. Признанието се …

Признание „Македонски квалитет 2021“ за РЦПЛИП – ПОРАКА Read More »

Промоција на Извештајот за напредокот во имплементацијата на Конвенцијата на ОН за правата на лица со попреченост „10 ГОДИНИ ПОТОА“

Во декември 2011 година, водени од хуманите аспекти и придобивки кои ги нуди Конвенцијата, сите пратеници во тогашниот собраниски состав едногласно, без задршки и резерви, го донесоа Законот за ратификација на Конвенцијата и се обврзаа државата да го вгради овој меѓународен договор во националното законодавство. Поминаа 10 години од ратификацијата на Конвенцијата на ОН за …

Промоција на Извештајот за напредокот во имплементацијата на Конвенцијата на ОН за правата на лица со попреченост „10 ГОДИНИ ПОТОА“ Read More »

Одбележан 3 Декември, Меѓународниот ден на лицата со попреченост „Лидерство и учество на лицата со попреченост кон инклузивен, достапен и одржлив пост КОВИД-19 свет“

Во организација на Владата на Република Северна Македонија, Национално координативно тело за имплементација на Конвенцијата на ООН за правата на лица со попреченост и Националниот совет на инвалидските организации на Македонија (НСИОМ), беше одржана свечена седница со којашто беше одбележан Меѓународниот ден на лицата со попреченост, 3 Декември. На седницата беше укажано на предизвиците што …

Одбележан 3 Декември, Меѓународниот ден на лицата со попреченост „Лидерство и учество на лицата со попреченост кон инклузивен, достапен и одржлив пост КОВИД-19 свет“ Read More »

Scroll to Top
Skip to content